Ahad, 15 September 2013

Nasi Goreng Alahai Rindunya Nenek

Assalamualaikum

Cuti 3hari.. kemain lama lagi cuti nye... ooopss lupa plak nak wish.. SELAMAT HARI MALAYSIA yuwallss hahah.. Cuti ni tak balik kampung sebab minggu lepas den dah balik.. member semua balik tinggal lah den sensorang... awwww.. takut nye.. (cesss gedik tak memasal).. Encik Bf pon balik kg, tinggal lah itew sorang-sorang kesepian ditambah lagi dengan menu-menu masakkan dia membuatkan bengkak di hati.. sakit pulak hati kita ni (buat dengan gaya kak yong Yana Samsudin) hahaa.

Ok lah, daripada aku terus merepek dan merapik... meh nak kongsikan satu menu dengan korang malam ni.. ala-ala parody blog Encik BF hahah...




Nasi Goreng Alahai Rindunye Nenek



Bahan-Bahan :




Satu Cawan Nasi Putih
Sayur Sawi
Ikan bilis
Hotdog
1 sudu cili kisar
1 biji bawang merah
3 biji bawang putih

cara penyediaan

1. Angpa tanak nasi dulu
2. Potong itu sayur sawi kasi kicik-kicik punya aney
3. kupas bawang putih dan bawang merah dan hiriskan
4. Angpa amek batu lesung, letakkan bwg merah putih dan ikan bilis.. tumbuk sampai lumat

cara masak

1. Mula-mula angpa panaih kan kuali dan tuangkan minyak
2. goreng dulu hotdog dan ikan bilis
3. Kemudian tos hotdog dan ikan bilis
4. Masukkan bawang merah putih yang dah ditumbuk..tumiskan sehingga kekuningan
5. seterusnya masukkan sayur sawi.. kacau2 dan letakkan garam secubit
6. barulah masukkan cili kisar kemudian tumis semuanya
7. agak-agak lama skit, masukkan nasi ke dalam kuali.. dan goreng sehingga keluar bau dan rasa... haha
8. buh dalam pinggan
9. amek mayo kemudian hias ler sedikit
10. amek sudu, baca doa makan dan kemudian ngap ler.. hehe


* nenek lah yang ajaq aku cara nak masak nasi goreng masa darjah 3.. so kalo sekarang aku pandai goreng nasi semua atas tunjuk ajar dia.. tapi kalo nenek dengan mak masak nasi goreng memang legend.. cara nenek masak totally berbeza daripada mak masak.. tapi hasilnya dua2 superb... sedap.. dan aku rela makan sorok2 nasi goreng depa buat..semata-mata taknak kongsi dengan adik-adik aku hahaa..

so..kalau ada masa try ler.. haha

* hubby, itew x pandai masak lagi... hubby kene mai sini lah noo ajaq itew masak.. lalaa

7 ulasan:

  1. bluerkkk... die yg malas... kata laen kali jer belajar.... lalala~

    BalasPadam
    Balasan
    1. aipppp... itew xreti..xnak belajaq on9 kene berguru depan2...lala

      Padam
  2. assalamulaikum hai terbias dari mrbf le tenguk dier masak masakan hee wow meletup he he.jadi ambil inspirasi dari dier le buat nasigoreng special he he sepatutnya kena bubuh nama glomore sedikit ambil nama dier ,he he mesti sedap dan habis dah makan kan he he .yummmm,yummm.yummm .mesti hantar gambar kat dier he he mesti dier terliur nak rase masakan wing angel tu he he apa pun selamat hari malaysia u allzseperti mak jemmah kate kan tu he he

    BalasPadam
  3. Aku leh masak semu, not semua but half lah....tapi bila sampai part nasi goreng ni...aku mcm blurr jap xtau nak buat mcm maner...hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. omomomomo patrick tomey .. meh abg ajar masak...

      Padam
    2. oit2... jangan nak ngengada.. haha

      Padam