Sabtu, 23 Ogos 2014

#Malaysiaberkabung

Assalamualaikum



Semalam, 22 Ogos 2014.. Seluruh negara merasai kesedihan dan kehibaan keluarga mangsa nahas MH17. Sewaktu menonton siaran langsung Istiadat Penghormatan Negara kepada mangsa nahas, gugur jua air mata saat melihat tentera mengusung keluar jenazah dari perut pesawat. Satu-satu keranda dibawa masuk ke dalam van jenazah. Selesai semuanya, pengacara meminta semua hadirin berdiri dan membacakan Al-Fatihah. Sayu hati ini mengenangkan bahagianya mangsa menerima jutaan Al-Fatihah seluruh negara yang mendoakan mereka. Semoga Allah merahmati mereka.

Selang beberapa jam kemudian, sewaktu upacara solat jenazah Allahyarham Hakimi dan Allahyarhamah Syazana, terlihat kelibat anak Hakimi, Abderahman.. 


budak sekecil ini tidak menangis sekalipun takut melihat orang ramai. Seolah-olah mengerti dan menghormati majlis solat jenazah ayahandanya. 

Muhkriz menangis di sebelah keranda ibunya 



Namun..


Disebalik istiadat penghormatan ini, Aku sangat kecewa dengan ulasan yang dibuat oleh pengacara Astro AWANI, sape tah nama dia.. Sewaktu siaran langsung kemasukan keranda ke van jenazah, pengacara tu duk sibuk cerita pasal Aset tentera yang digunakan dalam istiadat kali ni, Oh Please lah.. acara siaran langsung kot kau duk cerita benda tak penting. Aku tak dengar pun kau ulas pasal mangsa-mangsa nahas secara menyeluruh.. kau just sebut nama mangsa. 

Berbanding Pengacara TV1 si shahril tu, ceritakan satu-satu latar belakang mangsa. sewaktu keranda Mastura diusung, diceritakan latar belakang mastura. Kemudian diulas mengenai Co Pilot Hakimi dan dibacakan ayat Quran bagi menguatkan skrip dia. Itu baru pengacara yang baik sewaktu mengulas acara siaran langsung. 

Maaf terlalu emosi tetapi ini ialah hari #MalaysiaBerkabung dan kita tidak perlu mengulas tentang aset-aset yang digunakan. Mungkin boleh di'highlight'kan nanti jer.

This is #WingsAngel sign out

4 ulasan:

  1. hubby sedih gak... masa bual 200 jam dah abis... mcm mn ni... seminggu berkabung...

    BalasPadam
    Balasan
    1. huhu. motip... seminggu lama tu :(

      Padam
  2. penah bekerja seketika dengan ayah arwah syazana sebagai group HR manager sebelum aku p tempatlain. semogabeliau diberi kekuatandan tabah disaat bersara tika ini.

    BalasPadam
    Balasan
    1. insyaAllah. semoga Allah berikan ketenangan

      Padam