Rabu, 2 Oktober 2013

Zon Kenangan : Lagu Kekanak Hubby itew

Assalamualaikum

Lagu kanak-kanak?????

Bukan semua orang boleh ingat zaman kanak-kanak dia kan.. ada orang cuba melupakan zaman kanak-kanak.. ada orang sangat menghargai zaman kanak-kanak.. masa aku lima tahun, parent aku hantaq pi taski (Taman Asuhan Kanak-kanak Islam)..masa tu aku belajaq menghafal doa, macam-macam doa..doa makan, doa masuk tandas, doa tengok cermin, doa belajar...kemudian, Umur 6 Tahun, aku dihantar ke Tadika KEMAS.. time ni banyak belajar menyanyi... tapi mungkin sebab bukan jiwa aku.. aku nyanyi time tu je lah.. balik rumah tak de nye aku nak nyanyi.. Antara lagu-lagu yang aku ingat :

1. Papaku Pulang
2. Bangun Pagi
3. Bangau o Bangau
4. Lompat Si Katak Lompat

Selain tu ada gak lagu yang nenek aku nyanyi masa tidurkan adik aku.. macam lagu Tepok Amai-Amai.. selain tu ada lah jugak zikir-zikir yang dia baca masa nak tidurkan adik aku.. :)

kalau masa main dengan budak-budak kampung..ade nyanyi lagi air pasang pagi surut...




Air pasang pagi, surut pukul lima,
Nyonya bangun pagi siram pokok bunga,
pokok bunga melur tanam tepi kolam,
itik bertelur ayam menetas
cik Baba jatuh dalam parit
cik Aminah ketawa jerit-jerit
Naik kereta api sampai Kuala Lumpur
Dapat BF hensem, terselit bawak dapur..





lagi satu lagu yang aku suka

"Malam yang sepi pi pi... 
Pak Mat jual topi pi pi...
Topi yang koyak yak yak...
Pak Mat jual tempoyak yak yak... 
Tempoyak yang basi si si... 
Pak Mat terus mati ti ti..." 


My Hubby suruh aku buat research pasal lagu kanak-kanak.. sebab masa dye nyanyi lagu kanak-kanak, ade yang aku tak pernah dengar...hehe.. ada jumpa lagu my hubby yang kusayang.. comel sangat lagu tu.. hehe.. harap-harap hubby itew nyanyi malam ni.. pelisssss.. hehe


lagu kanak-kanak yang aku tak pernah dengar klik sini



5 ulasan:

  1. amboiiii... pandai die spin.. suh hubby die nyanyi plak... tsk

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe..itew nak dengaq hubby itew nyanyi plak..hehe

      Padam
    2. hehe.. thanx sayang nyanyi kan semalam lagu tu.. muahh muahh muahh

      Padam
    3. suke ler tu... suke ler tu...

      Padam